Onze school

De Catharijnepoort

Onze school is gevestigd aan de Staringstraat 1 in Utrecht. Het schoolgebouw ligt in de wijk 'Nieuw Engeland' en is direct gelegen aan het grote Schimmelplein. Dit grote plein biedt onze leerlingen veel ruimte om te bewegen en spelen. Op onze school zitten ongeveer 170 leerlingen.

Een stukje geschiedenis:

Op 31 maart 2017 zijn de twee scholen Villa Nova en Kameleon samengevoegd tot een nieuwe school met de naam de Catharijnepoort. De Catharijnepoort werd gebouwd in de 12e  eeuw en was één van de vier poorten waardoor je de stad Utrecht in kon komen. Destijds kon je de poort bereiken door een ophaalbrug (Catharijnebrug) over de verdedigingsgracht. De gracht sloot aan op de toenmalige Vleutense wetering. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar deze stroomde over de gehele lengte van de huidige Vleutenseweg naar het westen, richting Vleuten. De Vleutense wetering en de Vleutenseweg vormden aan de westzijde van de stad belangrijke handelsroutes. Er lagen veel schepen in het haventje. Buiten de poort waren eerst nog veel weilanden, maar later ontstond steeds meer bebouwing en werd het gebied waar onze schoolgebouwen nu staan bekend als de buurt Buiten Catharijne. De Catharijnepoort stond vlakbij het huidige Tivoli-Vredenburg. Rond 1845 is de Catharijnepoort gesloopt.

De naam KBS De Catharijnepoort heeft naast de historische waarde ook een betekenis van toegang tot kennis en ontdekken. Achter de poort valt veel te leren, te ervaren en te ontdekken. Dat kan gaan om de wereld om je heen of jezelf. Een warm welkom voor elk kind, een plek om je thuis te voelen. De poort staat symbool voor kansen nu en in de toekomst.